Pavol Fabian

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pohroma!

O výsledkoch architektonickej súťaže na dostavbu bratislavského Podhradia (Vydrice)
 

POHROMA!!!

Zvykne sa kričať: Pohroma! Ratuj sa kto môžeš!

V tomto prípade je však namieste kričať: Pohroma! Konečne sa (Bratislavčania – ale nielen oni)  vzchopme a niečo urobme!

V posledný októbrový deň boli vyhlásené výsledky piatich paralelných medzinárodných architektonických súťaží, ktoré riešili budúcu podobu piatich sektorov bratislavského Podhradia v rámci projektu Vydrica.

Výsledok? Pohroma, katastrofa, neúcta k mestu, k jeho histórii, k jeho obyvateľom...

Víťazné návrhy ma šokovali. To by nebolo podstatné.... čo už ja biedny... ale šokovali aj mnohých iných. V diskusii na webe Staromestských novín sa neobjavil vlastne ani jeden pozitívny ohlas. Všetky zamietavé. Zamietavé, vyjadrujúce maximálne rozhorčenie.

Pod hradom sa má totiž postaviť čosi, čo bude pripomínať nepeknú dostavbu Slovenskej národnej galérie. A ďalšie sklenené opachy pochybných tvarov. Samozrejme výškovo a priestorovo naddimenzované. Absolútne sa sem nehodiace. Panoráma mesta z druhého brehu Dunaja sa tak natrvalo znehodnotí. Investori budú spokojní, lebo sa nabalia a obyvateľom mesta zostane len hanba, že to dopustili.

Pripadá mi to úplne absurdné. Ak sa výsledky súťaže budú realizovať, tak v smere zo západu na východ budeme mať pod hradom "peknú" zmes: najprv tri zelené výškové komunistické paneláky, potom starý a malebný Rybársky cech spolu s pár historickými domami, čo z Vydrice zostali, potom čudesné (skôr desné) sklenené škatule, či kópie dostavby SNG a napokon historické domy Starého mesta. V chovateľstve sa takáto miešanina označuje slovom bastard. Ako to označiť v architektúre, v urbanizme? Namiesto spojenia Rybárskeho cechu s historickým centrom mesta, ktoré je aj tak malé, výstavbou replík - ideme ešte viac izolovať Rybarsky cech. Predpokladám, že ďalším krokom (o pár rokov) bude jeho zbúranie a nahradenie 70 miliónovými bytmi v nejakej inej sklenenej škatuli. Prečo sa neobnoví Vydrica výstavbou replík pôvodných domov a prečo sa tak nespojí Rybársky cech so zvyškom Starého mesta? A ak nie presné repliky, tak aspoň historizujúce domy adekvátne zapadajúce do okolia. Už aj čosi podobné ako Zámocká ulica (hoci tiež nie je práve vydarená) by bolo rozumnejšie ako to, čo navrhli architekti v súťaži a developeri sa už len trasu, aby to tam mohli postaviť. Ak dokázali historické budovy obnoviť v centre Varšavy, v Drážďanoch, či inde, prečo to nejde v Bratislave? Viacmenej súhlasný postoj hlavného architekta mesta  Šlachtu a primátora Ďurkovského znamená, že ich treba vyzvať na okamžité odstúpenie, resp. urýchlene zorganizovať petíciu za ich odstúpenie a anulovanie výsledkov súťaže, resp. zabránenie realizácii víťazných návrhov.

Pretože ak sa toto svinstvo bude nebodaj realizovať, tak potom možno pokojne konštatovať: zlatí komunisti. Tí, až tak toto mesto doku.viť nedokázali. Navyše vtedy sa stavalo z toho, čo bolo k dispozícii. Dnes je k dispozícii hocičo a stavia sa svinstvo.

Výstava ocenených súťažných návrhov bude pre bratislavskú verejnosť sprístupnená 16. novembra na prízemí Primaciálneho paláca, v miestnosti  č. 5. Prezentácia potrvá do 24. novembra. Treba tam ísť a vyjadriť svoj nesúhlas!

Bratislava | stály odkaz

Komentáre

  1. Nesúhlasím zásadne s jedným
    že potom možno pokoje konštatovať, že boli komunisti zlatí, že toto mesto tak doku.viť nedokázali.
    Doku.vili ho. A poriadne. Nezvratným spôsobom...
    publikované: 14.11.2007 11:33:43 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Rusalke i autorovi
    S architektúrou v Bratislave to ide dolu vodou. Presila peňazí investorov dokáže tvoriť absurdnosti. Obaja ste, myslím, v zhode. Trápi vás tento stav, tak ako ste zrejme škrípali zubami aj za socializmu. Chcem vás požiadať, aby ste neútočili na seba navzájom a neprekárali sa kedy to bolo alebo je horšie. Dôležitejšie asi je vyjadriť nesúhlas so stavbami typu Galéria, ale aj napr. dostavba Auparku, alebo budova Tatrabanky oproti prezidentskému palácu....
    publikované: 14.11.2007 11:56:33 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. plpko
    autor nehovorí ani o Tatrabanke, ani o SNG... :-)
    publikované: 14.11.2007 12:09:32 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Rusalka
    Ja viem, chcel som len povedať, že takých škaredých stavieb je už v Bratislave veľa a nové pribúdajú. Akoby hlasovací panáci fungovali čoby automat na mince. Vhodíš mincu a on zodvihne ruku. Bez akýchkoľvek ďalších podmienok. Čím je minca ťažšia, tým rýchlejšie ruku dvíha. :-(
    publikované: 14.11.2007 13:33:46 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  5. plpko
    ale pribúdajú aj architektonicky zaujímavé stavby... a nie málo :-)
    publikované: 14.11.2007 13:44:36 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Rusalka
    Áno, súhlasím s Tebou. Lenže tie skôr vnímame ako samozrejmosť, ako niečo čo hladí oko a nedráždi ho. Ale tento pán mal zrejme na mysli nejaké brvná v oku. Asi sa pôjdem na tie vystavené návrhy pozrieť, aby som si spravil názor z názorných príkladov. :-)
    publikované: 14.11.2007 15:48:40 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  7. nie
    som pri "zdroji"...človek by povedal, že sa ma to netýka...ale ja sa chcem vrátiť do peknej dnešnej staromodnej Bratislavy..nie do mrakodrapovej centrály...môžem sa len smutno prizerať. Akurát včera mi prišli fotky starej prastarej čiernobielej Blavy...kde sú tie historické budovy a časti??...
    publikované: 14.11.2007 16:14:39 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Viki
    ...tie historické budovy sú v háji. Za to sú "zodpovední" naši otcovia. Za nevkusne umiestnené železosklené monštrá už môže naša generácia. A tak ako oni (vlastne už i my zamlada) sme nedokázali zvrátiť buranie (Bratislava nahlas...), tak zrejme ani teraz nedokážeme čeliť presile kapitálu. Možno by sme opäť potrebovali Bratislavu nahlas, Budaja, Kamila Procházku, Zoru.... A možno by to malo dnes aj iný účinok ako vtedy. Len kde nabrať energiu opäť supľovať profesionálov keď dnes musíme na živobytie inak makať ako za starých čias. Ja ale dúfam, že profiarchitekti sediaci dnes na magistráte predsa len dokážu nakoniec obhájiť svoje proficítenie pred lobingom peňazí. Som naivný Plpko - Blbko? :-)
    publikované: 14.11.2007 16:30:16 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Nie
    nie si naivní..len sme malé ryby nato, aby sme tomu "vývoju" a rozkrádaniu zabránili...ale ak môžeš a si tam, urob aspoň za seba (babka k babce...) podpíš petíciu proti monštrám...:))
    napr. teraz v Paríži je La Defense..je to moderná časť úplne od historickej a nie je problém!...prečo trepať a miešať moderno s históriou...to si už nič, zhola nič nevážime?!?!
    publikované: 14.11.2007 16:35:36 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  10. je na nete
    moznost vidiet vitazne navrhy? Jeden zo sutaznych som videla a zaujima ma, ci nahodou nevyhral, prosim
    publikované: 14.11.2007 17:05:56 | autor: hanka, (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Niečo možno vidieť na týchto adresách:
    publikované: 14.11.2007 18:11:03 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Narodil som sa síce v Bratislave
    a prvú polovicu života som prežil v jej centre - kde poznám bezmála každý dom, dvor, pivnicu (a CO kryt, ktoré sme a ko decká s obľubou preliezali). Môžem sa teda si nazývať "Bratislavčan", či "Blavák". Napriek tomu považujem toto mesto za jedno najodpornejších, ktoré som vo svete videl. Odhliadnúc od galérie (všimili ste si, mimochodom, že predsa len existuje jeden pohľad, z ktorého vyzerá dobre - pohľad z lode, plavajúcej po Dunaji) ma mimoriadne hnevá zvláštny architektonický nemrav tohoto mesta - ktorý je preň unikátny: notoricky nedokončené bloky domov. Myslím tým domy, ktorých bočné steny nemajú žiadnu fasádu a rátajú s tým, že budú prilepené na bočné steny susedných domov, ktoré však buď nikdy neboli postavené, alebo boli postavené v inej výške, takže ohyzdnosť toho lacného riešenia je vystavená na obdiv takmer v každej ulici. A tie dva činžiaky v tesnej blízkosti bývalého Priora, ktoré trčia v centre mesta ako posledné dva zuby nejakej bosorky, to je kapitola sama o sebe (na Dunajsekj ulici). Dokonca tam teraz ešte niečo pristavujú ! To už je ale fakt architektonicko/urbanistický trestný čin.
    publikované: 15.12.2007 12:21:38 | autor: Omen (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Omen
    Bývalý Prior a okolie aj tie fasády - s tým suhlasím. Ale nie je toho až tak veľa, aby sa mi toto mesto nepáčilo. Dosť som cestoval po svete a mám s čím porovnávať...
    Ide len o to, aby sme si Bratislavu nedali ďalej ničiť len preto, že niekto má voľné milióny na devastovanie.
    publikované: 15.12.2007 12:29:17 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014