Pavol Fabian

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Utajený cintorín takmer v centre hlavného mesta.

Žeby dielo mafie?
 

Tajný cintorín v Bratislave.

V hlavnom meste Slovenska, neďaleko centra, sa nachádza utajený cintorín. Vedia o ňom asi len tí, ktorí tu ukradomky a asi aj s obavami kládli telá do zeme. Niektoré hroby sú celkom čerstvé, iné staršie. Utajený cintorín sa nachádza neďaleko areálu Vysokej školy ekonomickej a známej parkúrovej jazdiarne.

Nie, neľakajte sa! Nejde o dielo niektorej zo slovenských mafiánskych skupín. Hoci dielom istej - takmer sekty, ten cintorín predsa len je! Ide o psíčkarov.

Kúsok od Dunaja sa ukrýva cintorín, na ktorom je pochovaných okolo dvadsať domácich miláčikov. Niektoré majú len navŕšenú hlinu a z prekrížených vetiev vytvorený kríž, iné sú vybudované takmer s profesionálnou dokonalosťou pohrebnej služby. Nechýbajú tabuľky s menom, dátami narodenia a úmrtia, kvety umelé aj živé, sviečky, kamenné obklady a dokonca aj obľúbené hračky zvierat.

Súžitie človeka so zvieratami trvá už celé veky. Choval ich nielen z dôvodu obživy, ale aj zábavy, rozveselenia. Dnes, keď najmä mestský človek má do prírody stále ďalej a skôr uprednostňuje nedeľné prechádzky v nákupných centrách, je chov domáceho zvieraťa istou (i keď čudnou) náhradou, za chýbajúci kontakt s prírodou. Nič to však nemení na skutočnosti, že ľudia si ku svojim domácim miláčikom vytvárajú hlboký vzťah. Vzťah, ktorý v prípade psov môže trvať 10 – 15 rokov. Pre osamelo žijúcich ľudí môže takéto zviera predstavovať v istom zmysle dokonca náhradu životného partnera. Nečudo, že keď sa čas dovŕši, človek sa chce so svojim zvieracím súpútnikom dôstojne rozlúčiť. Chce mať možnosť a miesto, kde si môže na uhynuté zvieratko spomínať.

Naša legislatíva donedávna nepovoľovala pochovávanie domácich zvierat do zeme, a to ani vtedy, ak išlo o súkromné pozemky, napr. záhrady pri rodinných domoch.

Každý, kto niekedy choval spoločenské zviera (lebo takto legislatíva označuje domáce zvieratá nechované pre hospodársky úžitok) vie, že nie je ľahké odovzdať uhynuté zviera do kafilérie a žiť s vedomím, že bolo spracované napr. na mäsokostnú múčku.

S rozvojom internetu prišla možnosť využiť na pietne spomínanie tzv. virtuálny cintorín zvierat (napr. http://www.cintorinzvierat.prometheus.sk/). Nie je to zlý nápad, ale akosi to nie je ono...

Novou možnosťou ako na jednej strane neškodne odstrániť telo uhynutého zvieraťa, dôstojne sa s ním rozlúčiť a uložiť/pochovať ho bez rizika ohrozenia životného prostredia, je vznik prvých krematórií pre zvieratá. Tieto zariadenia poskytujú nielen samotný úkon spopolnenia, ale aj dlhodobejšie skladovanie v chladiacich boxoch, potrebné keramické medené, či plastové urny a dokonca aj rozlúčkový obrad. Má to len jedinú chybu. Na Slovensku takéto zariadenie nie je. Najbližšie dve sa nachádzajú vo Viedni a v Brne.

Cena kremácie sa v Brne pohybuje v závislosti od váhy zvieraťa od 1 900 – 5 800 Sk. Obyčajná plastová urna vyjde okolo stovky. Vo Viedni za kremáciu zaplatíte dva až trikrát viac. A za medenú urnu ďalších 60 – 120 €. Nie je to teda najlacnejšia záležitosť. Ak sa k tomu prirátajú cestovné náklady a vzdialenosti je zrejmé, že tieto zariadenia môžu vyhovovať len solventnejším Slovákom a najmä tým, ktorí bývajú v rozumnej vzdialenosti od spomínaných miest.

A tak sa znovu dostávame ku klasickému pochovávaniu do zeme. V rámci preberania európskej legislatívy v Slovenskej republike nadobudlo platnosť aj Nariadenie (ES) č. 1774/2002 Európskeho parlamentu a rady, ktorým sa stanovujú zdravotné predpisy týkajúce sa živočíšnych vedľajších produktov neurčených na ľudskú spotrebu. Pod týmto nepekným termínom z dielne legislatívcov sa rozumie aj uhynutý psík či mačička. Spomínané nariadenie liberalizovalo, resp. umožnilo pochovávanie domácich (spoločenských) zvierat nechovaných pre hospodársky úžitok do zeme. A tak cintoríny, ako je ten bratislavský, by už nemuseli byť utajené. Naopak, ktosi (najskôr mesto samotné) by sa mohlo chopiť iniciatívy a zriadiť oficiálny cintorín pre domácich miláčikov. Aby už smútiaci majitelia nemuseli s obavami, pod pláštikom noci, zakopávať stíchnuté tela svojich miláčikov na tajných miestach. Miestach často nie práve najvhodnejších na tento účel. Veď aj neďaleko toho bratislavského sa nachádza vodný zdroj.               

                  

          

 

 

 

 

 


Bratislava | stály odkaz

Komentáre

  1. Parádny cintorín je
    v Prahe - Bohniciach,neskutočná alej pokoja pre mazlíkov ;)
    publikované: 23.06.2008 09:23:40 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  2. fiha
    o nom som nic netusila
    publikované: 23.06.2008 09:42:49 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Hmm, zaujímavý článoček...
    publikované: 23.06.2008 10:05:30 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. podobny cintorin
    v TT bol a je v procese zrusenia :(
    publikované: 23.06.2008 11:41:09 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Kordelia
    prečo ho rušia?
    publikované: 23.06.2008 13:43:47 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  6. aha, takze zvieraci cintorin
    na zaciatku som si fakt myslel ze je to nejaky sektarsky :))
    publikované: 23.06.2008 13:55:45 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  7. podobne miesto
    je aj v lesiku medzi Malym a Velkym Drazdiakom (-:
    publikované: 23.06.2008 20:03:49 | autor: Mato (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Oj, PF, ale som sa vážne
    pri prečítaní prvého odseku vydesila..a hneď za tým zasmiala .. ako vieš perfektne prechádzať z dur do mol a naopak..:)
    publikované: 23.06.2008 21:08:58 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Informacia
    Mohol by som sa spýtať na bližší popis polohy zvieracieho cintorína ? Ďakujem.
    publikované: 27.01.2009 23:01:50 | autor: Horecky (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Horecký? Jano? Si to ty? Kolega?
    Ak nie - tak pardon.
    Zvierací cintorín nájdeš, ak odbočíš z hlavnej cesty, ktorá vedie popri Ekonomickej univerzite k Prístavnému mostu na asfaltku vedúcu k jazdiarni Slavie SVŠT (neviem ako sa teraz volá). Asfaltka vedie popri autoservise a vedie kolmo k plotu parkúra. Tam sa rozdvojuje, treba odbočiť doprava a hrboľatou cestou sa dostať ku koncu oplotenia parkúrového areálu - tam je také malé rozbahnené parkovištiatko - teda ešte pred hrádzou. Z tohoto miesta, kde parkujú autá je naznačených viacero chodníkov do lesa. Pod nánosmi rastlín je ukrytý aj starý pletivový plot - nuž tam hľadaj. naposledy, keď som tam bol, tak táto zima resp aj jeseň cintorín dosť znehodnotlia.
    publikované: 28.01.2009 09:38:19 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  11. cintorín domácich zvierat
    oficiálne cintoríny domácich zvierat už na Slovensku sú, jeden v Šútovciach pri Prievidzi a jeden V Rakovci n/O pri Michalovciach, verím, že pribudnú ďalšie.
    publikované: 10.02.2012 11:54:15 | autor: Vlado (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Iná možnosť
    Cintorínov pre zvieratká je na Slovensku žalostne málo a keď ste z malého mesta a nemáte dom, je to problém. Ja som bola neštastná, keď mi umieral psík, lebo som ho nechcela dať do kafilérie a nakoniec som našla firmu, ktorá z popola zvierat (aj ludí) vyrába krásne spomienkové predmety, ako sklenené sošky, prívesok alebo prstienok. Takže mám ako spomienku krásny prívesok na retiazke a mám takto kľud na duši
    publikované: 18.05.2017 20:21:02 | autor: Barbora (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014